Medvedí cesnak ľudia považujú za jarný zázrak, ktorý má vynikajúcu chuť a liečivé účinky.
Skladovanie tejto byliny nie je vôbec jednoduché. Pesto patrí medzi jeden z najlepších spôsobov, ako z medvedieho cesnaku dostať čo najviac.
Na prípravu budeme potrebovať:
- čerstvo natrhaný medvedí cesnak
- orechy (kešu, lieskové,vlašské…)
- olivový olej
- soľ
- citrónovú šťavu
Postup:
- Medvedí cesnak dôkladne opláchneme pod tečúcou studenou vodou.
- Umytý cesnak necháme usušiť.
- Keď je cesnak suchý, vložíme ho do vysokej nádoby, v ktorej ho následne pomixujeme tyčovým mixérom.
- Do nádoby pridáme postupne po malých častiach soľ, citrónovú šťavu a olivový olej. Olivový olej pridávame podľa potreby, aby nám nevzniklo príliš husté pesto.
- Na záver pridáme pomleté orechy a dôkladne premiešame.
Pesto uskladníme najlepšie v chladničke. Vhodné je napríklad na ochutenie cestovín alebo rýb.