Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zlepšime život stovke bojovníkov. Stačí jeden klik na pohnisrdcom.sk!

Pravidelne športujúci a vždy dobre naladený otec rodiny. Šestnásťročné dievča, užívajúce si leto na bicykli s partiou kamarátov. Mladá mamička, tešiaca sa z bábätka a milujúceho partnera. V piešťanskom ADELI Medical Centre takéto príbehy veľmi dobre poznajú. Ich rukami už prešli tisícky pacientov po cievnej mozgovej príhode, ľudovo mŕtvici, či po nešťastnom páde. Žiaden z pacientov netušil, že stačí niekoľko minút a život, ktorý doteraz poznali, sa otočí hore nohami. Varovné príznaky totiž neexistujú.

Našťastie na Slovensku existuje miesto, kde majú robenie zázrakov doslova v popise práce. Okrem najmodernejších technológií je pre miestnych terapeutov veľmi dôležitý osobný kontakt. „Uprednostňujeme dotyk, ktorým vnímame reakcie svalov, či už v rámci fyzioterapie, manuálnej terapie alebo logopédie. Pre mňa ako klinického logopéda je dotyk na tvári jednou zo základných terapeutických techník, ktorou mnohokrát dokážem vyhodnotiť svalovú silu,“ hovorí Adelaida Fábianová, medicínska riaditeľka centra ADELI. Počas desiatok hodín, kedy pacienti v spolupráci s lekármi bojujú o každý pohyb či nové slovo, vznikajú v piešťanskom centre veľmi silné príbehy. Tie najväčšie úspechy tak poskytujú motiváciu nielen chorým, ale aj ich ošetrujúcim a rodine.

Príbeh mamičky Mirky
Jedným z pacientov, ktorí dokázali takmer nemožné, je Mirka. Takmer ihneď po pôrode skončila mladá mamička na ARE, kde sa jej stav tak zhoršil, že ho lekári označili za nezlučiteľný so životom. Mirka prestávala dýchať a bola uvedená do umelého spánku. Hoci po pár týždňoch v nemocnici otvorila oči, nevnímala okolie a ostávala v bdelej kóme. Jej stav sa natoľko zhoršil, až bolo nutné okamžite konať. Mirka sa dostala do rúk odborníkov v ADELI Medical Centre. Po 2-týždňovom intenzívnom rehabilitačnom pobyte dosiahla neuveriteľné výsledky – zlepšila sa jej stabilita aj držanie tela. Z nehybnej pacientky sa stala cieľavedomá bojovníčka, ktorá túži byť opäť milovanou družkou a najmä mamou malej Tatianky. Ešte stále takmer vôbec nevidí, no odborníci tvrdia, že je veľká šanca vrátiť ju do života k jej najbližším.

Príbeh druháčky Elišky
Eliška zase rovnako ako mnohé predčasne narodené bábätká bojuje so zdravotnými komplikáciami už od narodenia. Cvičenia, vyšetrenia, operácie. Všetko išlo celkom dobre. Ako 6-týždňová podstúpila operáciu očiek, ako 8-mesačná operáciu hemangionov. Prešlo pár týždňov a prestala sa rodičom pozdávať. Nerobila veci, ktoré už predtým vedela a dostala epileptické záchvaty. Nasledovala hospitalizácia a liečba, ktorá pomohla, ale následkom záchvatov sa spomalil Eliškin vývin. Musela sa všetko učiť odznova. O nejaký čas prišiel záver, že má detskú mozgovú spastickú diparézu. Pre rodičov to bol šok, netušili, čo bude ďalej. Prvý rehabilitačný pobyt v ADELI absolvovala Eliška ako 2-ročná. Chodila ju podporovať aj jej dvojička Šárka, ktorá už bola úplne v poriadku. O pár mesiacov na druhom pobyte v ADELI prvýkrát stála a tlačila kočík s bábikou. Bol to zázrak! Slzili nielen jej rodičia, ale aj celý tím fyzioterapeutov. Veď nádej, že niekedy bude chodiť, bola bez odbornej a včasnej pomoci takmer mizivá. Postupne prichádzali ďalšie pokroky a dievčatko, ktoré si v ADELI našlo množstvo kamarátov, dnes chodí do druhej triedy. Po svojich. Už dnes sa teší na ďalšie cvičenia, pretože dobre vie, že pokroky musia prísť a pod odborným dohľadom sa ich určite čoskoro dočká.

Pomôžte chorým a zabudnutým
No nie všetci, ktorí nutne potrebujú špeciálnu starostlivosť ako napríklad mamička Mirka či malá Eliška, majú okolo seba také silné rodinné zázemie. Keďže absolvovať dvojtýždňový pobyt v ADELI, spojený s neurorehabilitáciou, stojí tisícky eur a naše poisťovne bohužiaľ tento typ liečby nehradia, šanca na jej absolvovanie je pre mnohých mizivá. Preto sa ADELI Medical Center prostredníctvom svojej Nadácie ADELI a projektu POHNI SRDCOM rozhodlo pomôcť stovke detí a dospelých, ktorí žijú v domovoch sociálnych služieb alebo v náhradnej rodinnej starostlivosti. Intenzívna liečba by im pomohla zabezpečiť krajší a najmä samostatnejší život. Stačí, keď im trošku pomôžeme aj my.

Prispejte priamo na stránke www.pohnisrdcom.sk ľubovoľnou čiastkou alebo pošlite darcovskú sms v hodnote 2 eurá v tvare DMS ADELI na číslo 877.

Ďakujeme za vašu podporu.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.