Aj Slováci sú „chlebíkovým“ národom. 🙂
Na 16. októbra pripadá aj Svetový deň chleba. Vznikol v roku 2002 z iniciatívy Medzinárodného zväzu pekárov, ktorí sa snažia presvedčiť verejnosť o tom, aké je toto pečivo pre naše zdravie prospešné.
Väčšina sveta vníma chlieb ako základnú a symbolická potravinu.
Slovensko patrí ku krajinám, kde je chlieb pevnou súčasťou jedálnička. Konzumuje ho takmer 99 percent našej populácie.
Podľa štatistiky Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa vo svete ročne zje takmer 350 miliónov ton chleba.
Historici odhadujú, že prvý chlieb pochádza z mladšej doby kamennej, keď začali ľudia pestovať obilie. Rozvojom primitívneho poľnohospodárstva sa objavil aj prvý pečený chlieb – v podobe nekysnutých placiek.
Podľa jednej legendy sa chlieb objavil pred 6-tisíc rokmi v starovekom Egypte, kde možno náhodou a pôsobením baktérií vykysol na slnku. Po jeho upečení si Egypťania obľúbili pochúťku s chrumkavou kôrkou a kyprým stredom. Ďalšia legenda hovorí o tom, že aténska otrokyňa zabudla na chlebové cesto v amfore a to začalo kysnúť. Zo strachu pred trestom zamiešala kysnuté cesto s obyčajným a upiekla chlieb, ktorý Grékom chutil viac ako placky.
Zdroj: TASR