Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Chrípka a prechladnutie nie je to isté! Viete ich rozlíšiť?

Zatiaľ čo prechladnutie nevzniká náhle a nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov, chrípka má všetky tieto príznaky.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR sa chrípka prejavuje aj suchým a dráždivým kašľom, často sa objavuje zimnica a triaška. Po 48 hodinách sa môže prejaviť aj nádcha a bolesť hrdla. Chrípka je vírusové ochorenie, preto sa nelieči antibiotikami. Jej liečba spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest. Treba si dopriať veľa spánku a teplého čaju.

„Neraz sme svedkami toho, že mnohí s kašľom, bolesťami hrdla a často aj so zvýšenou teplotou či horúčkou sa pohybujú po vonku, v obchodoch, cestujú v dopravných prostriedkoch, chodia do práce či školy a navštevujú rôzne spoločenské podujatia. Škodia tým nielen okoliu v podobe rizika ohrozenia zdravia, ale aj sebe,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„Chorobu je potrebné vyležať doma na lôžku a je dôležité riadiť sa v liečbe pokynmi ošetrujúceho lekára. Klinický stav ochorenia sa bez liečby pod dohľadom odborníka môže skomplikovať,“ upozornil.

Zatiaľ čo z prechladnutia, ktorého typickými úvodnými príznakmi sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo, sa vieme vyliečiť do niekoľkých dná, pri chrípke to trvá dva až štyri týždne.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.