Prečítajte si pozitíva najobľúbenejšej pochúťky na svete.
Jeden Slovák zje každý rok viac ako 4 kilogramy čokolády, zatiaľ čo obyvateľ Európskej Únie ešte o dve kilá viac.
Najväčšími milovníkmi čokolády sú však Švajčiari. Ročne si doprajú asi deväť kilogramov.
Obľúbená sladkosť má svoje pozitíva: chráni srdce aj cievy, znižuje krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.
„Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa, 70 percent, obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu,“ vysvetľuje odborník.
Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitu, chráni pred nachladnutím a zvyšuje odolnosť voči viróze.
Teobromín v kakau pomáha napríklad tlmiť kašeľ.
Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť zhrubnutú kožu na chodidlách, kolenách aj lakťoch.
Kofeín v čokoláde zase zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.
Zdroj: TASR