Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Koľko čokolády zje jeden Slovák za rok? A vy? ;-)

Prečítajte si pozitíva najobľúbenejšej pochúťky na svete.

Jeden Slovák zje každý rok viac ako 4 kilogramy čokolády, zatiaľ čo obyvateľ Európskej Únie ešte o dve kilá viac.

Najväčšími milovníkmi čokolády sú však Švajčiari. Ročne si doprajú asi deväť kilogramov.

Obľúbená sladkosť má svoje pozitíva: chráni srdce aj cievy, znižuje krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež tlmí vznik krvných zrazenín.

„Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa, 70 percent, obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu,“ vysvetľuje odborník.

Obsah antioxidantov v čokoláde povzbudzuje imunitu, chráni pred nachladnutím a zvyšuje odolnosť voči viróze.

Teobromín v kakau pomáha napríklad tlmiť kašeľ.

Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť zhrubnutú kožu na chodidlách, kolenách aj lakťoch.

Kofeín v čokoláde zase zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.