Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Sú to komáre, nikto ich nemá rád! Ako docieliť, aby nám dali pokoj?

Aj vyprázdňovanie nádob na polievanie záhrad pomôže v boji proti komárom. Ak ich nie je možné vyprázdniť, je vhodné na hladinu umiestniť plávajúce fólie, polystyrénové dosky, prípadne naliať malé množstvo jedlého oleja. Odporúča to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Riziko poškodenia zdravia v dôsledku štipnutia komárom je podľa epidemiológov minimálne. „Komáre na území Slovenska pôsobia na ľudí v prípade ich nadmerného výskytu predovšetkým obťažujúco, čím sú príčinou zhoršovania komfortu života, nie poškodzovania zdravia,“ tvrdia hygienici.

V boji proti nepríjemnému hmyzu pomôže oblečenie s „uzlíkmi“, aby komáre nemohlo vkĺznuť pod oblečenie a tiež natieranie nepokrytých častí tela repelentnými prípravkami. Rovnako by malo byť účinné aj používanie éterických látok vo vonných lampách a elektrických prístrojov s vyparovaním proti hmyzu a lapačov hmyzu. Dôležitá je aj mechanická ochrana obydlí, a to sieťami na okná a dvere. Ochrannú funkciu má aj nastriekanie rámov a sietí insekticídmi.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.