Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ste si istí, že viete, čo máte piť počas horúčav? :-)

Horúčavy, ktoré v týchto dňoch zasiahli Slovensko, prinášajú veľa zdravotných rizík a môžu spôsobovať kolapsy.

Vysoké teploty sú pre ľudský organizmus záťažou, problémy môžu spôsobiť aj zdravým ľudom. Podceňovať netreba predovšetkým pitný režim.

Dospelý človek by mal počas horúcich dní vypiť najmenej 3 litre vody. Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol ani káva. Ideálna je obyčajná čistá voda, prijímaná najlepšie pravidelne v menších dávkach. Dôležitá je tiež teplota – vhodnejšie sú vlažné nápoje.

Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď človek nie je smädný!

Na uhasenie smädu detí je v horúčavách vhodná voda, neperlivé minerálne vody a nesladené ovocné či bylinkové čaje. Napiť by sa mali aspoň dva až trikrát viac ako zvyčajne.

Seniori by mali počas horúčav piť v menších dávkach a častejšie. Ich organizmus obsahuje menej tekutín a orgány pracujú pomalšie, nedokážu preto vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami tak, ako u mladších ľudí. Denná dávka približne jeden a pol až dva litre by sa mala rovnomerne rozložiť počas celého dňa. Najvhodnejšia pre seniorov je čistá pitná voda, pri výbere minerálnych vôd treba venovať zvýšenú pozornosť obsahu sodíka, pretože starší ľudia majú často vysoký krvný tlak a obsah sodíka vo vode by im mohol tento stav ešte zhoršiť. Pre príjem vitamínov sú vhodné nesladené ovocné šťavy alebo džúsy bez chemických prísad, ktoré je dobré zriediť vodou.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.