Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Aké choroby na nás číhajú v práci? Tenisový lakeť sa vám už prihodil? :)

Takmer polovicu prípadov chorôb z povolania na Slovensku predstavujú ochorenia horných končatín. Vznikajú z dlhodobého nadmerného zaťaženia. Spomedzi nich dominuje syndróm karpálneho tunela.

Z najnovšej štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že choroby z povolania najviac postihujú ľudí vo veku 50 až 59 rokov. Druhou skupinou sú 40 až 49-roční a treťou 60 a viacroční.

Ochorenie horných končatín sa vyskytlo u 147 zamestnancov, teda tvorilo 47,7 percenta zo všetkých hlásených chorôb z povolania. Okrem syndrómu karpálneho tunela (40 %), sa vyskytoval aj takzvaný tenisový lakeť (28 %) a tiež poranenie ramena (23 %).

Druhým najčastejším ochorením v práci bolo ochorenie kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín spôsobené prácou s vibrujúcimi nástrojmi. Treťou najčastejšou chorobou z povolania bola porucha sluchu z hluku.

Najvyšší počet chorôb z povolania bol v Košickom a Žilinskom kraji. Zdravotnícke zariadenia v Trnavskom a Nitrianskom kraji nenahlásili žiadnu chorobu z povolania.

Najviac chorôb z povolania priznali vlani kvalifikovaným pracovníkom a remeselníkom.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.