Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Aj vaše dieťa už spadlo z výšky? Stáva sa to! Buďte však opatrní …

Počet detských pacientov, ktorí spadli z výšky, v poslednom období výrazne stúpol. Upozorňujú na to lekári z urgentného príjmu Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH). Najväčší nárast je podľa nich u detí do 3-och rokov; oproti rovnakému obdobiu minulého roka ich po páde ošetrili o 70 percent viac.

Mesačne ošetria lekári na urgentnom príjme viac ako 4-tisíc detských pacientov, 160 detí z nich príde s úrazom, ktorý spôsobil pád z výšky.

Najčastejšie padajú z manželskej postele (cca štvrtinu takýchto detí musia aj hospitalizovať). Časté sú aj pády z kočíka, prebaľovacích pultov alebo nárazy do objektov.

Podľa odborníkov by sa mali rodičia nad sebou zamyslieť, zamerať sa na prevenciu – nenechávať deti ani chvíľu bez dozoru, vo vajíčku a v sedačke ich vždy pripútať.

Keď už k pádu bohužiaľ došlo a rodič má akékoľvek obavy, treba radšej navštíviť lekára.

Deti podľa odborníkov padajú na hlavu aj z fyziologických dôvodov – ich hlava je proporčne k zvyšku tela väčšia. K pádom sú tiež náchylné preto, že skúmajú svet. Dôležitú úlohu však podľa nej hrajú aj rodičia. A svoj podiel má na tom aj rýchla doba. Ponáhľame sa a pozeráme sa stále do telefónov.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.