Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ako znovu dôverovať mužom, ak ste zažili sklamanie či ROZVOD? Mama 8-mich detí má jasný názor!

Nika Macinská je matkou ôsmich detí a zároveň ženou, ktorá si prešla zlým vzťahom, rozvodom a teraz našla novú lásku. Čo radí ostatným ženám?

Nebolo to ľahké

Ako som dokázala začať dôverovať novému partnerovi, keď som zažila veľa zlého v manželstve? Toto je jedna z opakovaných otázok od žien, ktoré zažili zradu, sklamanie, bolesť a smútok vo vzťahu.

Vôbec to nie je ľahké. Vždy znovu a znovu sa mi vynárajú staré tiene. Staré zranenia. Staré strachy.

Jedno ale viem. To, že sú staré! To je dôležité. Nesúvisia s ním. A tak si uvedomujem, že ich nechcem prenášať do nášho vzťahu. A tak o tom veľa rozprávame. Vie, čoho sa bojím, čo mi vadí, čo mi spôsobuje bolesť a smútok. A viem, že ak aj niečo urobí, nie je to preto, že mi chce ublížiť.

Učíme sa navzájom

Niekedy len nechápe hĺbku mojich zranení. No snaží sa porozumieť a záleží mu na tom, aby vedel, ako mi je. Chce, aby som povedala, keď mi niečo vadí a chce s tým niečo urobiť. Ak je to v jeho silách a možnostiach. A niekedy mi rovno povie, že mi s tými mojimi pocitmi nevie pomôcť. A v tej chvíli je to pre mňa ako studená sprcha, ale zvyčajne musím uznať, že má pravdu.

​Lebo častejšie je to o mojich predošlých skúsenostiach ako o tom, čo sa deje aktuálne.
Ale pravda je, že aj on má svoje skúsenosti a tiež sa musí strážiť, aby ich neprenášal na mňa. Takže je to s tou dôverou vzájomné. Učíme sa dôverovať si navzájom. Najviac nám v tom pomáha otvorenosť, úprimnosť a odvaha. Ono to totiž naozaj chce poriadnu dávku odvahy prekonať svoj strach z odmietnutia, zranenia alebo aj zlyhania.

Niekedy sa o tom všetkom ťažko rozpráva. Niekedy otvárame stále tie isté témy, lebo jedna strana má dojem, že sú nedoriešené. Niekedy je to proste náročné. Niekedy mám strach dôverovať…

Ale oveľa častejšie je to pohodové, upokojujúce a plné spolupatričnosti. Lebo už na začiatku, keď sme sa spoznávali, sme vedeli, čo chceme a čo určite nechceme. Máme podobný pohľad na svet. Máme podobné myšlienky a podobné hodnoty. Aj vo vzťahu. Možno preto je nám ľahšie si navzájom dôverovať.

Zdroj: instagram

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.