Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Charizmatický a hriešne sexi: James Dean by oslávil svoje 90-te narodeniny!

Zbožňoval rýchlosť áut a často sa správal bezočivo. Bol prototypom amerického rebela, ktorý si nerobil ťažkú hlavu z autorít a predpísaných pravidiel.

Žil však príliš krátko na to, aby sa ukázal celý rozsah jeho povahy a talentu. Od narodenia ikonického Jamesa Deana uplynulo v pondelok 8. februára 90 rokov.

Jeho herecká kariéra sa začínala pomaly. Deanovi sa spočiatku podarilo získať len malé úlohy v reklamných spotoch a televízii. Prvýkrát sa objavil v reklame na Pepsi Colu.
https://www.youtube.com/watch?v=ymllx09meR4

Dean sa v jednej z televíznych šou stretol s budúcim prezidentom USA Ronaldom Reaganom, ktorý predtým než vstúpil do politiky pôsobil ako herec a rozhlasový moderátor. Reagan nemal rád Deanovu spontánnosť a zostal veľmi zmätený po tom, ako Dean nerešpektoval scenár a pokúšal sa v šou o improvizáciu.

V New Yorku začal Dean hrať na Broadwayi a stal sa žiakom preslávenej hereckej školy Leeho Strasberga, ktorú navštevovala aj Marilyn Monroe. Presadil sa v sezóne 1952/53 na Brodwayi v úlohe mladého Araba v divadelnej inscenácii André Gida The Immoralist. Ocenený bol ako najlepší herec vo vedľajšej úlohe cenou Daniela Bluma.

Do histórie filmu vstúpil v roku 1955 hlavnou úlohou vo filme režiséra Eliu Kazana East of Eden (Na východ od raja) nakrúteného podľa literárnej predlohy a scenára Johna Steinbecka. Stvárnením Cala Traska, ktorý rebeluje proti otcovskej autorite, sa stal ikonou protestu mladej generácie a jej životného štýlu.Titulnú rolu mal pôvodne hrať Paul Newman. Film bol nominovaný na Oscara.

Snívaj, akoby si mal žiť navždy. Ži, akoby si mal zomrieť dnes.

Americká romantická dráma Rebel bez príčiny sa tešila obrovskej popularite najmä medzi tínedžermi, pretože zobrazovala priepasť medzi generáciou mladých a starých, ktorí nie sú schopní porozumieť svetu dospievajúcich. James Dean ako rozorvaný mladík po boku hereckej kolegyne Natalie Woodovej učaril obrovskému množstvu fanúšikov.

Zanietený automobilový pretekár a herec často na fotografiách zachytený s cigaretou v ústach upútaval pozornosť svojím talentom aj správaním. Zabával napríklad kolegov tým, že si do úst vložil horiacu zápalku a cigaretu, pričom o malú chvíľu mu z pier visela už tlejúca cigareta. Hoci pred kamerami vyzeral mimoriadne príťažlivo, mimo nich o svoj vzhľad až tak nedbal. Na formálnom stretnutí sa raz objavil bosý s rozstrapatenými vlasmi a v špinavých rifliach. Podľa priateľov mal výrazné zmeny nálad.

Vtedy 24-ročný, ale už slávny herec nasadol 30. septembra 1955 do svojho Porsche, ktoré nazýval Little Bastard. Zrážka s iným vozidlom sa mu stala osudnou a Dean počas prevozu do nemocnice zomrel. Citát „snívaj, akoby si mal žiť navždy. Ži, akoby si mal zomrieť dnes“, ktorým sa umelec preslávil, sa v prípade Deana naplnil mrazivo rýchlo.

https://www.facebook.com/teraz.sk/

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.