Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Celý svet smúti: ZOMREL slávny módny návrhár Pierre Cardin

Vo veku 98 rokov zomrel v utorok francúzsky módny návrhár Pierre Cardin, uznávaný za svoje vizionárske výtvory, ale aj za to, že priblížil štýlové odevy masám.

Pierre Cardin sa narodil 2. júla 1922 v mestečku San Biagio di Callatla ležiacom neďaleko Benátok. Ako dieťa sa presťahoval s rodičmi do Francúzska. Hoci si jeho otec želal, aby študoval architektúru, už ako 14-ročný urobil Cardin prvý krok k naplneniu svojho detského sna a zamestnal sa ako pomocný krajčír.

Na konci druhej svetovej vojny začal pracovať v módnom dome Paquin a v roku 1947 sa stal šéfom krajčírskeho ateliéru u Christiana Diora. V tomto období navrhol aj kostýmy do filmu Kráska a zviera (1947) režiséra Jeana Cocteaua.

Svoj prvý módny dom otvoril Pierre Cardin v roku 1950, zameraný bol však najmä na divadelné kostýmy. O rok neskôr predstavil svoju prvú módnu kolekciu a hneď na nasledujúci rok šokoval módny svet dámskymi šatami v tvare bubliny. V roku 1959 ako prvý módny návrhár v dejinách vytvoril Cardin kolekciu vyrobenú priamo na predaj a nosenie. Neskôr dostali tieto kolekcie názov pret-a-porter (zober a nos).

Pre modely „revolucionára módy“ boli charakteristické najmä jednoduché línie, geometrické tvary či inšpirácia kozmickým vekom. V roku 1964 dosiahol Cardin svetové uznanie svojou futuristickou kolekciou „vesmírny vek“ a experimentovaním s novými materiálmi. „Môj výtvor musí byť celý v rovnakej kvalite. Musí byť prepracovaný zo všetkých strán ako socha, nesmie vyzerať dobre, len keď sa naň dívate spredu,“ povedal.

Pierre Cardin nebol len skvelý návrhár odevných kolekcií, ale vytváral tiež celý rad doplnkov ako tašky, topánky, kravaty alebo parfumy či dizajnový nábytok a predmety úžitkového umenia. Pracoval tiež pre automobilový i letecký priemysel.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.