Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Poznáte TIETO slovenské vianočné zvyky? Ktoré majú miesto aj vo vašej domácnosti?

Šupina z kapra pod tanierom, stôl obviazaný reťazou či krájanie jabĺčka – ktoré tradície si zachovávate vo vašej rodine?

1. šupina z kapra

Už naši predkovia verili, že ak si vložia pod tanier či obrus šupinu z kapra, na ďalší rok budú mať hromadu peňazí. Táto šupinka sa po večeri vloží do peňaženky, kde je ukrytá celý rok.

2. cesnak

Na sviatočnom stole nikdy nesmel chýbať strúčik cesnaku. Cesnak je totiž už po dlhé stáročia považovaný za mimoriadne účinný liek z prírody.

3. jablko

Túto tradíciu zrejme dobre poznáte. Po večeri sa prekrojí jabĺčko a ak je vo vnútri hviezdička z jadierok, ďalší rok bude celá rodina zdravá. Jabĺčko sa potom rozkrája tak, aby sa kúsok ušiel každému členovi.

4. tanier navyše

Počas štedrého večera sa na stôl položil ešte jeden tanier, ktorý bol pripravený pre náhodného hosťa. Symbolizoval pocity spolupatričnosti a štedrosti. Niktoré rodiny takto prestierali pre zosnulého člena rodiny.

5. reťaz

Medzi štedrovečerné tradície patrí aj zväzovanie nôh stola reťazou. Tento starý zvyk mal zabezpečiť, aby rodina zostala pokope aj nasledujúci rok.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.