Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vianočný stromček je novodobým symbolom Vianoc: V minulosti sme si zdobili vetvičky!

Asi len málokto si vie predstaviť vianočné sviatky bez vyzdobeného vianočného stromčeka. Každý ho zdobí v inom čase, mnohí s veľkým predstihom, iní zase na poslednú chvíľu, pričom stále častejšie sledujeme aktuálne trendy v zdobení. Takmer polovica Slovákov si ho postaví až 23. decembra, uvádza portál teraz.sk na základe prieskumu z roku 2015.

Pravda je však taká, že vianočný stromček spočiatku symbolom Vianoc nebol. Pôvodne sa na Vianoce zdobilo zelenými vetvičkami, ktorým ľudia pripisovali ochrannú funkciu. Mali tiež rodine zabezpečiť prosperitu. Podľa portálu život.sk kedysi Slovania neslávili narodenie Krista, ale zimný slnovrat. Svoj domov si zdobili spomínanými vetvičkami, šiškami a sviečkami, ktoré ich mali ochrániť pred zlými silami a takisto aj chorobami.

Až neskôr prišla na rad takzvaná estetizácia a osamotené vetvičky postupne nahradil celý stromček. Zmenou prešlo aj jeho umiestňovanie – kedysi napríklad visel zo stropu. Zmenila sa aj jeho veľkosť a nakoniec aj samotné zdobenie.  Z pôvodných jednoduchých ozdôb sa stali honosné. Dnes sú stromčeky tradíciou nielen v obývačkách, ale aj vonku pred domami. A prečo práve ihličnaté? Lebo ihličie je symbolom dlhého života!

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.