Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Krásna výzva: Oblečte si slovenský kroj a urobte si fotku!

Ak žiadny nemáte, požičia vám ho Matica slovenská.

Matica slovenská vyhlásila verejnú vianočnú výzvu s názvom Vianoce v kroji.

Určená je aj pre Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Matica si chce touto cestou aspoň symbolicky chce pripomenúť náš folklór, ako aj tradičné remeslá.

„Živý kontakt s tradíciami sa nedá plnohodnotne nahradiť on-line projektmi, hoci pre pandemické obmedzenia v kultúre veľa iných možností nie je. Chceme každého povzbudiť, aby prežil Štedrý večer v slovenskom ľudovom odeve, oživil v rodine tradičné zvyky i pripomenul si skutočnú podstatu Vianoc,“ Marek Nemec z Matice slovenskej.

Záujemcovia sa môžu do výzvy zapojiť tak, že pošlú fotografiu seba v kroji z matičnej šatnice pri vianočnom stromčeku s opisom vianočných zvykov vo svojej rodine. Zahraniční Slováci môžu poslať vianočnú fotografiu vo vlastnom kroji s opisom vianočných slovenských zvykov v zahraničí.

Šatnica Matice slovenskej v Martine uchováva 1658 krojov z rôznych oblastí Slovenska. Jej história je spätá s dejinami slovenského ochotníckeho divadla a s profesionalizovaním kostymérskych služieb pre vtedajších ochotníckych hercov v 30. rokoch 20. storočia. V súčasnosti slúži širokej verejnosti, ktorá si v nej môže požičať pôvodné ľudové kroje, historické kostýmy či uniformy.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.