Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zaujíma vás, ako to voňalo v minulosti? Vedci to práve zisťujú!

Skupina historikov, odborníkov na umelú inteligenciu, chemikov a parfumérov znovu vytvorí niektoré vône, ktoré sa v Európe vyskytovali od 16. do 20. storočia.

Zároveň z nich zostaví aj prvú encyklopédiu svojho druhu – encyklopédiu pachov a vôní. Ich spoločný projekt dostal názov ODEUROPA.

Encyklopédia zaradí do historických súvislostí aj pachy, ktoré stále existujú. Ide napríklad o rozmarín, ktorý bol veľmi populárny v 16. a 17. storočí, pretože sa mu pripisovala schopnosť odvrátiť mor.

Chemici a parfuméri zapojení do projektu sa tiež pokúsia o opätovné vytvorenie „kľúčových vôní“ určitých epoch, napríklad tabaku alebo parfumov z histórie, ale aj určitých priestorov, napríklad vôňu/pach mesta zmenené priemyselnou revolúciou. Jeden z vedcov sa pokúsi znovu vytvoriť vôňu bitky pri Waterloo.

Takáto rekonštrukcia vôní a pachov bude možná vďaka náznakom, ktoré umelá inteligencia našla v historických textoch alebo maľbách. Obnovené vzorky pachov poputujú do rôznych európskych múzeí a vďaka čuchovému zážitku prenesú ich návštevníkov do minulosti.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.