Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vedeli ste, že rozprašovač parfumov vymyslel muž?

Považoval ho za jeden zo svojich najlepších a najkomplikovanejších objavov.

Vo veku 102 rokov zomrel slovinský vynálezca Peter Florjančič, ktorý okrem vymyslel rozprašovač parfumov.

Florjančič sa narodil v rodine majiteľa hotela v letovisku Bled ležiacom pri rovnomennom jazere. Začínal ako skokan na lyžiach v juhoslovanskom olympijskom výbere, ale počas druhej svetovej vojny zo svojej vlasti utiekol.

Po istom čase strávenom vo Švajčiarsku, kde si zaregistroval jeden zo svojich prvých úspešných vynálezov, tkáčsky stav navrhnutý pre ľudí so zdravotným postihnutím, začal Florjančič rozvíjať svoju kariéru. „Živil sa“ ako vynálezca, inovátor a dokonca herec vo vedľajších úlohách.

Napriek tomu, že bolo zaregistrovaných viac ako 400 jeho patentov, vo výrobe skončilo „len“ 41 z nich. Patrí medzi nej aj rozprašovač parfumov, zips z plastu, airbag, plastový rámik na fotografické negatívy či vstrekovací lis.

Rozprašovač parfumov považoval Peter Florjančič za svoj „najlepší a najkomplikovanejší vynález“. Vysvetlil, že parfum „je diablov vynález, ktorý sa ťažko rozprašuje tak, ako to výrobca vyžaduje, a obsahuje veľa látok, ktoré spôsobujú hrdzavenie mnohých materiálov“.

Časť svojho žiovta prežil v rôznych európskych krajinách, ako sú Monako, Švajčiarsko a Taliansko. V roku 1998 sa vrátil do rodného Slovinska, kde vydal dve knihy a propagoval vynálezy a inovácie.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.