Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

To je NÁDHERA: Ako budú vyzerať renovované kúpele Grössling?

Pozrite si jedinečné návrhy rekonštrukcie, ktorá vdýchne budove život!

Po 25 rokoch od zatvorenia historických kúpeľov Grössling v centre starej Bratislavy sa začne s jeho rozsiahlou rekonštrukciou. Na jar tohto roka vyhlásil Metropolitný inštitút Bratislavy verejnú architektonickú súťaž na ich obnovu.

Podmienkou bolo zachovať nielen ich spoločenskú funkciu, ale aj historický ráz miesta oddychu, ktoré bolo celé storočie pýchou Bratislavy. Ako píše primátor Matúš Vallo na svojom Facebooku: „Mesto si dalo za cieľ, aby návrh vytvoril čo najmenej zásahov pri čo najväčšej možnej miere zachovania architektonickej hodnoty budovy. Zadanie súťaže pritom počíta s tým, že energia, ktorá bude v kúpeľoch využívaná, bude v drvivej väčšine z obnoviteľných zdrojov.“

Návrh prinavrátil pôvodný vstup do kúpeľov z roku 1895 na nárožie Medenej a Kúpeľnej ulice. Autori počítajú aj s obnovou najstaršieho bazéna ešte z roku 1895, ktorý zasypali pri prestavbe kúpeľov v 40-tych rokoch minulého storočia. Arkády budú otvorené ako v roku 1914 a pridané budú nové konštrukcie, ktoré pracujú s rôznou mierou otvorenosti voči okoliu. Ostávajú otvorené, ale rámcujú budovu a vnútorný dvor. Priestor s tromi bazénmi rozdielnych teplôt vody prepájajú s parnou saunou, čím odkazujú na tradície rímskych kúpeľov. Ráta sa aj s obnovou otvárateľnej strechy nad plaveckých bazénom tak, ako to bolo v roku 1914. V kúpeľoch sa zachovali dva dvojplamencové kotle firmy Brunner, vyrobené v roku 1912, ktoré zostanú ako významná súčasť kúpeľov aj po rekonštrukcii.

Z celkových 8 000 m2 má bývalá administratívna časť približne 2 000 m2. Sem bude presťahovaná pobočka Mestskej knižnice z Laurinskej ulice, čo doplní pokojnú kúpeľnú atmosféru o ďalšie funkcie a pribudne tam aj kaviareň. Pri budove vznikne mestský park.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.