Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zomrel Jozef Pavlovič, autor knihy Deduško Večerníček

Vo štvrtok nás opustil spisovateľ Jozef Pavlovič, ktorý napísal viac ako stovku detských kníh.

Vo veku 86 rokov zomrel spisovateľ Jozef Pavlovič. TASR to potvrdila riaditeľka Literárneho informačného centra (LIC) Miroslava Vallová.

Jozef Pavlovič sa narodil 13. júna 1934 vo Veľkých Kostoľanoch. Vysokú školu pedagogickú v Bratislave absolvoval v roku 1957. Do roku 1981 pôsobil ako stredoškolský profesor na gymnáziu v Trenčíne. Potom sa venoval iba literárnej tvorbe. Je autorom próz pre deti i dospelých, zbierky aforizmov a epigramov, scenárov k bábkovým hrám a televíznych večerníčkov. Prekladal detskú literatúru z angličtiny a poľštiny, ako spoluzostavovateľ sa podieľal na tvorbe učebníc a šlabikárov pre deti. Zostavil spevník Tisíc slovenských ľudových piesní (2004).

Debutoval zbierkou tradičných riekaniek pre deti Pri potoku, pri vode (1957), v ktorej prejavil schopnosť experimentovať s jazykom a metaforou, spájajúc pritom modernú poéziu s tradičnou jednoduchosťou drobného príbehu či vtipnej básnickej momentky.

Nasledovali ďalšie zbierky – Na jarnom slniečku (1961), Veselá abeceda (1963), Veselé zvieratká (1970), Za kľúčovou dierkou (1971), Dúha farbičky si strúha (1977), Kam sa skryli púpavy (1980), Generál Guľôčka (1981), Bola raz trieda, bol raz žiak (2000) a Riekankovo (2003).

Od 60. rokov 20. storočia Jozef Pavlovič tvoril a vydával aj prózy pre deti. Jeho prvotinou v tomto žánri boli Roztopašné rozprávky (1963), veľmi známou detskou knižkou sa však stal titul Bračekovia mravčekovia (1972).

V roku 2013 ocenilo vydavateľstvo Ikar najúspešnejších autorov za rok 2012, dve Platinové knihy získal Jozef Pavlovič za knižky pre deti Parádnice zajačice a Rozprávky ostrihané na ježka, navyše si odniesol aj Zlatú knihu za rozprávkovú knižku Zajkovia Majko a Kajko.

Takisto bol Jozef Pavlovič ocenený Zlatou knihou za rok 2016 – tentoraz za rozprávku Macko Lacko.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.