Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Najväčšia ľudová slávnosť na svete oslávila 210 rokov. Bez ľudí …

Oktoberfest sa tento rok nekonal.

Na prelome septembra a októbra mieria do Mníchova tradične milióny návštevníkov.

V tomto čase vždy prichádzajú na OKTOBERFEST – na najväčšiu ľudovú slávnosť na svete.

Tento rok sa tak nestalo, keďže kvôli koronakríze museli organizátori festival piva zrušiť a nezaznelo ani tradičné „O‘ zapft is!“ („Narazené!“) z úst mníchovského starostu Dietra Reitera.

Oktoberfest sa pritom „dožil“ ďalšieho jubilea. Včera (12. októbra) uplynulo 210 rokov odvtedy, čo sa konal prvý ročník tohto podujatia obľúbeného na celom svete.

Za všetko môže opäť raz žena!

Počiatky Oktoberfestu sa datujú od 12. októbra 1810, keď si korunný princ Ľudovít, neskorší bavorský kráľ Ľudovít I., zobral za manželku princeznú Teréziu von Sachsen-Hildburghausen. Na počesť svadobného páru usporiadali o päť dní na voľnej ploche na okraji mesta veselicu a dostihy. Keďže sa podujatie vydarilo a zapáčilo, o rok na to sa opakovalo. Takto sa zrodila tradícia Oktoberfestu. Lúka, na ktorej sa slávnosť koná, sa na počesť princeznej nazýva Terezina (Theresienwiese), ale domáci volajú Oktoberfest jednoducho skrátene Wiesn.

Prvý kolotoč sa na feste objavil v roku 1818, prvé ruské kolo postavili na festivalovej lúke v roku 1880 a prvé stany sa začali stavať v roku 1896. V súčasnosti majú návštevníci na ploche 42 hektárov, čo je približne 60 futbalových štadiónov, popri množstve všakovakých atrakcií k dispozícii takmer 40 malých a veľkých stanov, pričom v tom najväčšom sa môže zabávať až 10-tisícľudí.

V doterajšej, viac ako dvestoročnej histórii, sa mníchovské ľudové slávností nekonali iba 25-krát, pod čo sa podpísali najmä vojny a epidémie. Prvý raz sa neuskutočnili v roku 1813 v dôsledku napoleonských vojen a poslednýkrát tento rok, kvôli pandémii nového koronavírusu, čím sa pretrhla neprerušená šnúra Oktoberfestov od roku 1949.

Rok čo rok láka najväčšia ľudová slávnosť na svete milióny ľudí svojou sviatočnou náladou, množstvom atrakcií, krojovanou zábavou, pestrou gastronómiou, ale samozrejme aj pivom. Minulý rok zavítalo do bavorskej metropoly 6,3 milióna návštevníkov, ktorí vypili 7,3 milióna „Massov“, čiže litrových pohárov piva.

O paradox v názve svetoznámeho mníchovského festivalu Oktoberfest, ktorý sa začína v septembri, sa postaralo najmä počasie. Totiž na konci posledného letného mesiaca bývajú dni prívetivejšie ako na začiatku jesene. Ale, nehľadiac na počasie, od samotného vzniku tejto ľudovej slávnosti na nej platí zásada „Náš zákazník, náš pán!“, alebo ako hovoria Nemci: „Der Kunde ist König!“ („Zákazník je kráľ!“)

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.