Maškrtný jazýček je niekedy veľmi ťažké zahnať. Prinášame vám však recept na jednoduchý a veľmi chutný pudingový koláč, ktorý zaženie maškrtné jazýčky nielen vás ale aj celej rodiny.
Čo potrebujete:
Cesto
500g hladkej múky
250ml mlieka
80g tuku
60g cukru
½ kocky droždia
Štipka soli
Krém
2 vrecká vanilkového pudingu
1l mlieka
7 polievkových lyžíc cukru
Čokoláda na varenie na poliatie
Ako na to:
V 100ml vlažného mlieka vymiešame lyžicu cukru, lyžicu múky a droždie. Kvások necháme narásť na teplom mieste. Medzitým si do veľkej misy nasypeme ostatnú múku, cukor, špinku soli a vymiešame. Keď kvások dostatočne narastie, nalejeme ho k sypkej zmesi. Pridáme ostatné mlieko a na malé kúsky nakrájaný tuk. Vymiesime hladké kysnuté cesto. Ak by bolo cesto príliš riedke, prisypeme trochu múky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme ho nakysnúť na teplom mieste. Medzitým uvaríme vanilkový puding podľa bežného návodu. Do pudingu môžeme pridať aj trochu rumovej arómy pre lepšiu chuť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a jednu z nich hneď rozvaľkáme na rozmer plechu. Cesto vložíme do vymasteného a pomúčeného plechu alebo na papier na pečenie. Z cesta spravíme akúsi vaničku, do ktorej vlejeme puding. Druhú časť vyvaľkáme tiež na rozmer plechu a prikryjeme ňou rozliaty puding. Koláč pečieme na 180°C pri ohreve zhora aj zdola alebo na 160°C v teplovzdušnej rúre, v oboch prípadoch po dobu 25 až 30 minút. Vychladnutý koláč polejeme roztopenou čokoládou, ktorú rovnomerne rozotrieme po celej ploche koláča. Dobrú chuť!