Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo s voľným víkendom? Vyskúšajte splav!

Malý Dunaj je pokojný a bezpečný a spoznávať krásy jeho zákutí napríklad na člne môže byť skvelým zážitkom pre celú rodinu.

Lužné lesy, úsek ktorým v rámci Bratislavského kraja preteká rieka Dunaj, sú unikátnym biotopom, čo sa týka fauny i flóry. Spoznávať prírodné či iné bohatstvo tohto územia sa dá aj splavovaním, a to nielen hlavného toku Dunaja, ale aj početnými vedľajšími ramenami.

„Hlavná rieka Dunaj je jedna vec, všetkým je známa. Ale tým, že rieka pracuje a vyvíja sa, tak sa vytvorili aj vedľajšie ramená. Veľmi dôležitým a pomerne dlhým, viac ako 120 kilometrov, je Malý Dunaj, čiže nie je až taký malý. Prípadne sú to staré ramená Dunaja,“ hovorí pre TASR Viktória Dobošová z odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov Úradu BSK.

Malý Dunaj je pokojný a bezpečný a spoznávať krásy jeho zákutí napríklad na člne môže byť podľa Dobošovej zážitkom pre celú rodinu. „Každý si môže podľa svojej potreby a chuti nájsť rieku a splaviť ju a určite bude mať z toho zážitok,“ podotýka.

Na to, aby záujemcovia začali splavovať Malý Dunaj, netreba ísť podľa nej ďaleko, nástupisko je v bratislavskej Vrakuni. Odtiaľ sa dá preplaviť do obce Zálesie, kde kraj nedávno vybudoval korzo či menší amfiteáter. „V Zálesí je to také kľukaté, že idete aj hodinu a stále ste v rámci tej istej dediny. Pozorovať môžete výnimočné vtáctvo, ale aj bobra, spozorovaná bola nedávno dokonca aj vydra,“ približuje Dobošová.

Splavovanie ponúka taktiež Mošonský Dunaj, čo je južné rameno hlavného toku Dunaja. „Najlepšie rozvíjať región je bez ohľadu na hranice, ale skôr prihliadajúc na kultúrne alebo prírodné bohatstvo,“ zdôrazňuje Dobošová s tým, že maďarská strana je tiež jedným z partnerov spomínaného projektu. „Vieme, že sú veľkí gurmáni, takže musíte navštíviť nejakú čárdu, keď už ste tam. Ponúkajú možnosti jazdectva, či už sa previezť na koči alebo jazdiť na koni. Sú tam rôzne pozorovateľne vtáctva, ale aj kúpaliská,“ dopĺňa Dobošová.

Zdroj: Teraz.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.