Americkí vedci skúmali zrnká kukurice, z ktorých sa robia pukance, aby zistili, prečo sa niektoré pri príprave „nepuknú“.
Celé zrnká sa nájdu na dne takmer každého vrecka s popcornom. Okrem toho, že je to smutný pohľad :-), ich tvrdosť nerobí dobre ani našim zubom.
Kukuričné zrná na pukance sa musia skladovať tak, aby si zachovali 15-percentnú vlhkosť. Americkí odborníci však zistili, že všetkému je „na vine“ šupka. Úspešné puknutie zrnka kukurice závisí od jeho šupky – zrná, ktoré zostanú v pôvodnej guľatej podobe, majú totiž šupku príliš priepustnú.
Prakticky to znamená, že pri pražení sa voda zo zŕn vyparí a v jeho vnútri už nie je toľko energie, aby sa aj napriek horúcemu oleju roztrhlo a nafúklo, tvrdia vedci.
Vedeli ste?
Je to práve popcorn, na ktorom kiná zarábajú najviac, hoci by sa mohlo zdať, že sa tak deje vďaka predaným lístkom. Jeho cena je predražená, často stojí viac ako samotné premietanie.