Vyskúšajte pripraviť tradičnú pochúťku z Grécka
Budeme potrebovať
- 400 g mletého mäsa
- 400 ml mlieka
- 600 g zemiakov
- 2 cukety
- 1 baklažán
- 1 konzerva krájaných paradajok
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice múky
- soľ, korenie, muškátový orech, mletá škorica
- olivový olej
Postup:
Nakrájame si na drobno cibuľu a cesnak. Ošúpané zemiaky, cuketu a baklažán nakrájame na 0,5-1 cm plátky. Na panvici si osmažíme cibuľu, cesnak, postupne pridáme mleté mäso a orestujeme. Dochutíme muškátovým orechom, škoricou, korením a soľou. Restujeme dokým mäso nechytí farbu. Napokon zalejeme paradajkami a dusíme polhodinku, prípadne podlejeme vodou.
V druhom hrnci si spravíme zásmažku, zalejeme trochou mlieka a postupne dolejeme zvyšok mlieka. Dochutíme koreninami zo surovín. Vytvorí sa nám bešamelová omáčka, ktorú prepasírujeme cez sitko.
Zemiaky, cuketu a baklažán osušíme a opečieme na panvici na oleji. Jenskú misu alebo hlboký plech vystelieme dochutenými zemiakmi a robíme poschodia z cukety a z baklažánu. Na vrch dáme dusené mleté mäso s paradajkami a zalejeme bešamelom. Vložíme do rozohriatej trúby (na 180 stupňov) a zapekáme 45 minút dokým bešamel nezhnedne.