Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Recept: Ako si napiecť domáce rožky?

Naučte sa ako si pripraviť domáce a čerstvé klasické pečivo.

Nasledujúci recept sa už radí medzi pokročilé, záleží na správnom kysnutí, tvarovaní a pečení. Ale netreba sa ničoho báť.

Budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 285 g vlažnej vody
  • 60 g mäkkého sádla
  • 11 g soli
  • 6 g instantných kvasníc

Postup

Múku dáme do misky (s robotom na hnietiacom režime). Pridáme soľ, instantné kvasnice a premiešame. Potom pridáme vodu a sádlo. Robota zapneme na najnižší stupeň a necháme bežať minútu. Zvýšime rýchlosť a necháme miešať 10 minút. Cesto bude hladké. Nelepivé a ľahko sa odlepí od misky.

Cesto dáme na pomúčenú dosku a rukami ešte hnietime. Do druhej misky nalejeme trošku oleja, vložíme cesto, prikryjeme fóliou a necháme kysnúť cca 90 minút. Objem cesta by sa mal zdvojnásobiť. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 230 °C.

Vykysnuté cesto si dáme na dosku a rozdelíme na kúsky s gramážou 75 gramov. Každý kúsok ešte pohnietime rukami, prikryjeme a necháme ešte 10 minút odstáť. Po uplynutom čase kúsky tvarujeme na rožky. Cesto si vyvaľkáme do tvaru trojuholníka, ktorý rolujeme od najširšej strany k hrotu. Potom natiahneme na dĺžku cca 15-18 cm.

Rožky dáme s dostatočnými medzerami na plech, postriekame ich vodou, prikryjeme, necháme dokysnúť cca polhodinku. Potom ich dáme do rozohriatej trúby, ktorú prestriekame ešte vodou. Rožky pečieme podľa farby – ideálne 10 minút do zlatista. Po upečení necháme odokryté vychladnúť.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.