Predvlani prejedli Slováci „mimo domu“ takmer 3 miliardy eur.
Jeden Slovák nechá v reštaurácii, kaviarni alebo v bare približne 500 eur ročne.
V roku 2018 prejedli Slováci „mimo domu“ spolu 2,7 miliardy eur.
Na Slovensku sa za posledných 10 rokov zvýšila aj výmera a dostupnosť stravovacích zariadení. V roku 2017 sa počet miest za stolom v pohostinstvách pohyboval okolo čísla 104-tisíc. Je to takmer o polovicu viac ako v roku 2007, keď bol počet miest za stolom na úrovni 69-tisíc.
Najviac možností stravovania sa mimo domova ponúkajú reštaurácie a jedálne so samoobsluhou, spolu vyše 70-tisíc miest.
Najvyššie sumy za stravovanie sa mimo svojho domova míňajú Íri (2880 eur na obyvateľa), nasledujú Rakúšania (2430 eur na osobu) a Španieli (2020 eur na jedného človeka).
Naopak, najmenej nechávajú ročne v reštauráciách, baroch či kaviarňach Rumuni (120 eur), Poliaci (220 eur) a Bulhari (230 eur).
Zdroj: TASR