Predvarená nalámaná celozrnná pšenica, známa ako bulgur, podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie, detoxikuje hrubé črevo, zaháňa vlčí hlad, zrýchľuje metabolizmus, kontroluje hladinu krvného cukru a upokojuje nervový systém.
Táto potravina je veľmi známa a obľúbená v Stredomorí, Turecku a na Strednom východe, kde majú z neho pripravené pokrmy dlhú tradíciu.
Slovo „bulgur“ pochádza z tureckého slova „bulghur“ a v preklade znamená krupica. Jeho základ tvorí pšeničné zrno.
Pripraviť sa dá na slano aj na sladko.
Podľa odborníkov je ideálny aj ako príloha k mäsu, pretože vie ľahko nahradiť ryžu či zemiaky.
Je nízkokalorický, preto ho ocenia aj ľudia na diéte. Nespôsobuje nadúvanie, ah preto je vhodný pre deti. Nie však pre ľudí, ktorí neznášajú pšenicu a lepok.
Zdroj: TASR