Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Živý darček pod stromček? Nezabúdajme na to, že zviera nie je vec!

A ak, potom si radšej adoptovať, ako kúpiť.

Sloboda zviera pripomína, že kupovať pod vianočný stromček živé darčeky, nie je rozumné!

Každoročné skúseností potvrdzujú, že zvieratká končia po sviatkoch opustené v útulkoch.

„Zviera je živý tvor a nedá sa po sviatkoch vymeniť za iný model alebo vrátiť. Je to záväzok od prvého dňa a na dlhé roky. Najhoršie sú živé prekvapenia bez predošlej dohody s obdarovaným. Napríklad psík pre babku, ktorá ho pripne na reťaz alebo pre dieťa, ktoré nie je na takú zodpovednosť pripravené,“ hovorí predsedníčka SZ Pavla Dugovičová.

Ak si chce niekto zadovážiť pod stromček zvieratko, mal by najprv zistiť, či má na jeho starostlivosť dostatok času a peňazí. Dugovičová poznamenala, že starostlivosť o zviera je „dlhodobý projekt“.

Kapacity slovenských útulkov sú podľa SZ celoročne naplnené a počty prijatých zvierat často prevyšujú počty adopcií. Aj preto ľudí vyzývajú, aby zviera nekupovali, ale adoptovali.

Zima je pre útulky najťažšie obdobie v roku. Útulky preto uvítajú materiálnu a finančnú pomoc na nákup kvalitnejšieho krmiva, liečiv, zateplenie búd či vykurovanie karantény s chorými zvieratami a mláďatami. „Ak majú byť Vianoce sviatkami lásky a pomoci blížnemu, potom môže byť práve návšteva a pomoc útulku či vyvenčenie psíkov tým správnym darčekom,“ povedala Dugovičová.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.