Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Už len chvíľu a príde! Dnes sa začína jeseň!

Trvať bude do 20. marca 2020.

Na Slovensku nastane jesenná rovnodennosť v pondelok 23. septembra o 09:50 stredoeurópskeho letného času (SELČ).

Rovnodennosť (aequinoctium) je v astronómii okamih, keď má Slnko voči svetovému rovníku nulovú deklináciu a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. V okamihu rovnodennosti sa Slnko nachádza v jesennom alebo v jarnom bode. Tento jav je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka.

V čase jesennej rovnodennosti sa na severnej pologuli začína jeseň, na južnej pologuli jar. V deň jesennej a jarnej rovnodennosti trvá na hociktorom mieste na zemeguli deň rovnako dlho ako noc.

Odlišná je situácia na zemských póloch. Jesennou rovnodennosťou na severnom póle – v Arktíde – sa začína polročná polárna noc – Slnko zapadne a vyjde až po dni jarnej rovnodennosti. Opačná situácia vznikne na južnom póle – v Antarktíde. Tam sa začína polárny deň, ktorý bude trvať tiež pol roka.

Okamih rovnodennosti nenastáva každý rok v rovnakom čase. Môže za to rozdielna dĺžka astronomického a občianskeho roka a prestupný rok. Začiatok astronomickej jesene nastáva vždy v čase od 21. do 24. septembra.

Jesenná rovnodennosť sa spája s menším množstvom ľudových pranostík. Zvyčajne je to obdobie ďakovania za dobrú úrodu, čas oberačiek a nového vína. Počas jesene by sa malo jesť to, čo sa v sadoch a záhradách urodilo pred definitívnym odchodom leta, teda ovocie, zelenina, strukoviny či obilniny.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.