Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Je to tu: PIATOK TRINÁSTEHO. Máte strach? ;-)

Ste poverčiví?

Strach z piatka trinásteho patrí k najrozšírenejším fóbiám. Tento rok máme piatok trinásteho prvýkrát a čaká nás ešte jeden, v decembri.

Číslo 13 sprevádza ľudstvo od nepamäti. Podľa niektorých pohanských mýtov existovalo najskôr 12 božstiev a údajne si nažívali v šťastí a pokoji. Potom sa vraj objavilo trináste a znamenalo pohromu pre stvorenie.

Pohanská mytológia má paralelu aj v kresťanstve: Ježiš slávil poslednú večeru s 12-timi učeníkmi. Z nešťastnej trinástky musel niekto odísť. Krista ukrižovali v piatok. Zrejme aj tu sa dá hľadať pôvod mýtu okolo piatka s dátumom 13.

Strach z čísla trinásť je vo svete mimoriadne rozšírený. Mnoho nemocníc nemá izbu s číslom 13, množstvo leteckých spoločností nepoužíva na svojich lietadlách číslo 13 a škótske letiská nemajú bránu (gate) s týmto číslom. Rovnako Formula 1 dlho nemala monopost s číslom 13 a talianska lotéria ho vynecháva v žrebovaní. Na klinikách slúži miestnosť s číslom 13 často na odkladanie metiel. Viaceré mrakodrapy v USA nemajú podlažie číslo 13 a ceny leteniek sú v tento deň tradične lacnejšie ako po iné piatky.

Strach z trinástky definujú odborníci ako triskaidekafóbiu. Wolfgang Goethe zostával v tento deň v posteli, Napoleon odmietal bojovať a britský premiér Winston Churchil zásadne nikam necestoval.

Trinástka sa však nespája len s nešťastím. Pre starých astrológov bol piatok trinásteho veľmi priaznivým dňom. Zasvätený bol zvyčajne najkrajšej planéte a bohyni lásky Venuši. Vášniví hráči číselných lotérií v súčasnosti tvrdia, že nijaké číslo sa nevytiahne zriedkavejšie ako 13, pretože práve toto číslo prináša šťastie. V piatok trinásteho je vraj aj v sobášnych sieňach viac ľudí ako obvykle. Tvrdí sa, že manželstvá uzatvorené v tento deň vydržia veľmi dlho.

Podľa výpočtov do roka bývajú jeden až tri piatky trinásteho. Za sto rokov ich je približne 171 alebo 172.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.