Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Elektrická kolobežka: Dobrý sluha, zlý pán?

Elektrické kolobežky si v posledných rokoch získali v Európe veľkú popularitu.

Miláno rozhodlo, že dočasne zakáže činnosť spoločnostiam, ktoré v meste prenajímajú elektrické kolobežky. Toto opatrenie bude platiť až do prijatia nových pravidiel, v súvislosti s používaním tohto obľúbené dopravného prostriedku.

Ešte začiatkom júna bolo v Taliansku prijaté nariadenie, ktoré povoľuje jazdu na elektrických kolobežkách v peších zónach, na cyklotrasách, ako aj v oblastiach, kde je povolená rýchlosť do 30 km/h. Zároveň však toto nariadenie vyžaduje, aby si každé mesto stanovilo vlastné pravidlá používania kolobežiek.

Koncom júla milánske úrady začali testovať nové pravidlá, ktoré kolobežkám povoľujú jazdiť rýchlosťou 6 km/h v peších zónach, ale zakazujú jazdu po chodníkoch. Nerešpektovanie nariadenia sa trestá pokutou vo výške 26 eur. Už v čase platnosti týchto pravidiel došlo v Miláne k zrážke kolobežkára s chodcom, ktorý utrpel niekoľko zlomenín.

Elektrické kolobežky sa v uliciach Milána objavili v októbri 2018. Odvtedy ich ponúka už šesť spoločností.

Elektrické kolobežky si v posledných rokoch získali v Európe veľkú popularitu. Ich používanie sa však často končí nepríjemnými zraneniami.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.