Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ovocie a zelenina, ktoré nepatria do chladničky! Inak …

Aby sme menej plytvali jedlom, je dôležité správne skladovať potraviny – niektoré ovocie a zelenina napríklad do chladničky nepatria, zvyšky vareného jedla je zase dobré skladovať v spodných poličkách. V letáku, ktorý preň pripravilo občianske združenie Priatelia Zeme, to odporúča Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

„Aby potraviny ostali čo najdlhšie čerstvé, uchovávajme ich pri teplote jeden až päť stupňov Celzia. Využívajme rôzne teplotné zóny v chladničke vo svoj prospech a riaďme sa návodom od výrobcu,“ radí ministerstvo.

Pri väčšine chladničiek platí, že vo vrchných poličkách sa majú skladovať syry, vajcia, maslo; v stredných poličkách ostatné mliečne výrobky, údeniny a polotovary. Na spodok je zase vhodné uložiť jedlo, ktoré sa najviac kazí, napríklad zvyšky nedojedeného vareného jedla, mäso a ryby.

Zelenina a ovocie patria do priehradiek v spodnej časti chladničky. „Nie však všetky druhy. Paradajky, banány, mango či citrusové plody je vhodnejšie skladovať mimo chladničky. Zemiaky, mrkvu, petržlen, zeler a uhorky je zas lepšie skladovať v chlade, no nie vo vlhku,“ vysvetľuje ministerstvo.

Dvere chladničky sú ideálnym miestom na otvorené zaváraniny, kečup, horčicu a nápoje. Potraviny z otvorených balení je vhodné preložiť do uzatvárateľných nádob a až potom umiestniť v chladničke. Výnimkou je len tvrdý syr, ktorý je najlepšie skladovať vo vlhkom obrúsku alebo na tanieri s poklopom špeciálne na syry. V chladničke aj v skrinkách je tiež dôležité umiestňovať novšie potraviny dozadu a staršie dopredu. „Aby sme stihli všetky potraviny včas skonzumovať,“ dodáva.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.