Druhý z rekordov sa týka sabráže.
Ešte na začiatku júna sa 305 ľudí v Turzovke podujalo variť lekvár. Vytvorili spolu jeden z dvoch slovenských rekordov, ktoré vznikli na festivale Ochutnaj Kysuce.
„Dušou rekordu bol Martin Struhár z Lietavskej Svinnej. Ráno pripravil 50 kilogramov marhúľ do veľkého kotla. Úlohou rekordmanov bolo niekoľkokrát zamiešať veľkou varechou variacu sa zmes. Na svoje si pri rekorde prišli menší i tí skôr narodení. Časový limit na tento rekord bol tri hodiny. Do 16:15 sa do miešania zapojilo viac ako 305 ľudí,“ priblížil Igor Svítok Igor zo Slovenských rekordov.
Druhý z rekordov na festivale sa týkal sabráže, teda slávnostného otvorenia sektu šabľou alebo iným vhodným predmetom. Jedným z aktérov prezentácie a rekordu bol domáci a zároveň spoluorganizátor festivalu Marcel Mikovčák.
„Prvú sabráž predviedol v roku 2014 na fľaši s objemom 1,5 litra a tentoraz si pripravil trojlitrovú fľašu. Asistoval mu Jaroslav Macik, ktorý bol postavený vzadu, pripravený chytiť fľašu, ak by došlo k jej skĺznutiu z hlavy. Na druhé šuchnutie po boku fľaše došlo k oddeleniu časti hrdla so zátkou od fľaše,“ dodal Svítok.
Zdroj: TASR