Prečítajte si užitočné tipy, ako nepokaziť zdanlivo jednoduchú grilovačku! 🙂
Grilovanie je zdravá, nízkokalorická forma, ako si v lete pripraviť jedlo. Na grilovanie však nie sú vhodné údené výrobky ani mäso naložené v soli alebo marináde.
„Použitá soľ sa vplyvom vysokej teploty a ohňa v spojení s bielkovinou z mäsa stáva zdrojom nitrozamínov, ktoré sú považované za najintenzívnejšiu rakovinotvornú látku,“ upozornila odborníčka na zdravú výživu.
Aj grilovačka sa dá pokaziť!
Na opekanie či grilovanie nie je vhodné používať mastné mäso, pretože topiaca sa masť kvapká na pahrebu a jej spaľovaním vznikajú kancerogénne látky. Do pripravovaného mäsa netreba pichať, ale ho opatrne otáčať. Vytekajúca šťava sa totiž v ohni či pahrebe spaľuje, dymí a mení sa na škodlivé benzpyrény. Niektorí gurmáni zvyknú na záver opekania poliať mäso pivom, aby dostalo lepšiu chuť a chutnejšiu kôrku. Ani toto však nie je najšťastnejší postup, keďže dym, ktorý vznikne, znehodnotí pripravované jedlo.
Zdroj: TASR