Netradičná pochúťka je neustálym dôvodom na konverzáciu medzi jej milovníkmi a odporcami. Každý však automaticky predpokladá, že vznikla na Havaji.
Kombinácia sladkého ananásu a slanej pizze je pre niektorých lahôdkou. Iní ju považujú za gastronomický hriech. Povedali by ste, že vznikla v Kanade?
Konkrétne v Ontáriu. Kanaďan s gréckymi koreňmi Sam Panopoulos ju vytvoril v roku 1962. Rád experimentoval a preto skúšal rôzne kombinácie.
A prečo názov Hawai? Zvolil ho podľa značky konzervovaného ananásu, ktorý používal.
Najskôr predával pizzu iba vo svojej reštaurácii. Ľuďom chutila a preto sa rýchlo dostala aj do ostatných kútov sveta.
Niektorí Slováci si ju vedia ochutiť karamelovým topingom. Nuž, proti gustu žiaden dišputát.