Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Senior Káčer Donald: Príbehu o tom, ako vznikol, nebudete chcieť uveriť

Pred 85-timi rokmi uviedli v amerických kinách úsmevnú animovanú rozprávku The Wise Little Hen (Malá múdra sliepka). V roztomilej snímke sa vtedy (9-teho júna) historicky prvý raz na striebornom plátne objavila kreslená postavička káčera Donalda. Písal sa rok 1934.

Detskí diváci námet filmu ocenili a v kinách sa na vtipných scénkach zabávali. Dej okorenil aj nezabudnuteľný hlas káčera – úžasnej neurotickej postavičky, ktorú nadaboval Clarence Nash. Herec nehovoril príliš zrozumiteľnou angličtinou; keď daboval iné jazyky (francúzsky, španielsky, japonsky, nemecky, čínsky, portugalsky), dostal napísaný text foneticky a dokázal doslova „odkvákať“.

Príjemne hudobne ladený skeč prekvapil skvelou, na tú dobu perfektnou animáciou, ktorá sa dala porovnať s rozprávkou Tom a Jerry.

Od uvedenia filmu vystupuje káčer Donald v mnohých obľúbených „disneyovkách“. Modrooký nespratník so žltými nohami oblečený v námorníckej košeli so štyrmi gombíkmi sa stal popri myšiakovi Mickeym jednou z najobľúbenejších rozprávkových postavičiek v tvorbe Walta Disneyho. Neskôr k nemu pribudla aj životná partnerka Daisy a potom trojica nezbedných synovcov – Huey, Dewey a Louie.

Káčer Donald, ktorý sa dlhé desaťročia obliekal veľmi konzervatívne a stále rovnako (do námorníckej rovnošaty), dostal v roku 1994 celkom novú kolekciu od renomovaného módneho návrhára. Talian Giorgio Armani, tak ako mnohí iní, vyrastal s kreslenými postavičkami Walta Disneyho. Uviedol, že Mickey Mous(e)a mal síce rád, ale na jeho vkus to bol príliš kladný hrdina a preto ku káčerovi Donaldovi s imidžom chuligána prechováva väčšie sympatie.

Káčer Donald má od augusta 2004 svoju hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.

Existuje veľa hypotéz, ako Káčer Donlad „vznikol“. Podľa jednej z nich to bolo v piatok trinásteho. Vonku lialo ako z krhly a Walt Disney sedel pri stole, pohrúžený v myšlienkach, akú novú postavičku by mal nakresliť. Zrazu búrka rozrazila okno a na jeho stole pristál mokrý káčer. Porozhliadol sa okolo seba a spýtal sa: „Zháňali ste ma?“ Takto sa vraj káčer Donald dostal k svojmu prvému zamestnaniu. V knihe sa objavil v roku 1931, na filmovom plátne až v júni 1934.

ad

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.