Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Slovensko zakáže deťom chodiť sa opaľovať do solária!

Deti a mladí ľudia do 18 rokov by mali mať zakázané chodiť sa opaľovať do komerčných solárií. Zákaz mieni presadiť Ministerstvo zdravotníctva SR spolu s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Chcú tak posilniť prevenciu v oblasti ochrany zdravia mladistvých a zabrániť zvyšovaniu rizika vzniku rakoviny kože.

Ultrafialové žiarenie je na základe aktuálnych vedeckých poznatkov klasifikované Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny (IARC) ako dokázaný karcinogén, pričom osoby mladšie ako 18 rokov sa radia medzi rizikovú skupinu. Ich pokožka je totiž tenšia a omnoho citlivejšia na účinky UV žiarenia.

Návrh novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorý sa zmenami v poskytovaní služieb komerčných solárií zaoberá, bol súčasťou medzirezortného pripomienkového konania a v blízkom čase bude predmetom rokovania vlády SR. Zmeny by mali byť účinné od januára budúceho roka.

Zákaz vstupu do solárií pre osoby mladšie ako 18 rokov platí napríklad v Rakúsku, Nemecku, Belgicku, Taliansku, Švédsku, Nórsku, Kanade či vo vybraných krajinách USA. Používať solárne zariadenia na kozmetické účely neodporúča napríklad ani Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) či Európsky kódex proti rakovine.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.