Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo tam po včelách? Prečítajte si, čo všetko dokážu!

Dnes si pripomíname Svetový deň včiel, ktorý pripadá na 20. mája.

Ľudská činnosť čoraz viac ohrozuje včely a ďalších opeľovačov, akými sú napríklad motýle, netopiere či kolibríky. Pritom opeľovanie predstavuje dôležitý a základný proces na prežitie ekosystémov, na produkciu a reprodukciu divoko rastúcich či kultivovaných rastlín.

Dátum 20. máj súvisí s výročím narodenia významného slovinského včelára Antona Janšu (20. mája 1734 – 13. september 1773). Prvýkrát sa Svetový deň včiel slávil 20. mája 2018. Ako OSN zdôraznila, tento deň vyhlásila preto, aby ním upriamila pozornosť na kľúčovú úlohu, ktorú včely aj ďalší opeľovači zohrávajú pre udržateľný rozvoj.

Slovinský včelár Anton Janša bol v 18. storočí pionierom moderných včelárskych techník v Slovinsku. Spolu s dvomi bratmi sa v roku 1766 vybral do Viedne. Antonovi bratia sa venovali výtvarnému umeniu, Anton sa stal včelárom a zložil včelársku školu. Rakúska panovníčka Mária Terézia v roku 1769 prejavila záujem o zlepšenie včelárstva. Dňa 6. apríla 1770 sa oficiálnym cisárskym dekrétom preto stal prvým cisárskym učiteľom včelárstva vo Viedni.

Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa týmto dňom vzdáva pocta aj včelám za ich schopnosť tvrdo pracovať. Včely produkujú med, ktorý je po tisícročia oceňovaný pre výživové aj liečivé vlastnosti.

OSN pri príležitosti tohto dňa konštatovala: na tvorbu jedného kilogramu medu musia včely zozbierať nektár zo štyroch miliónov kvetov a preletieť vzdialenosť zodpovedajúcu štvornásobnému obletu okolo Zeme; včely prispievajú k opeleniu vyše 170-tisíc rastlinných druhov.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.