75 % Slovákov zažívajú každý deň takzvanú „chladničkovú slepotu“, teda pocit, že sa v chladničke nenachádzajú potraviny, z ktorých sa dá pripraviť jedlo. Poukazuje na to prieskum jednej z potravinárskych firiem, ktorý realizovala vo viacerých krajinách Európy vrátane Slovenska.
Fenomén prázdnej chladničky potom spôsobuje, že v odpadkovom koši skončia aj kvalitné a čerstvé potraviny, ktoré by sa ešte pokojne dali zjesť. Alebo si namiesto varenia jedlo objednáme cez donášku, prípadne sa zastavíme v nejakom fastfoode.
Takmer polovica Slovákov (46 percent) otvorí chladničku denne dva až štyrikrát, takmer tretina (29 percent) päť až šesťkrát denne. Až 88 percent tak urobí iba na pár sekúnd.
Osem z desiatich Slovákov tvrdí, že vedia presne povedať, čo v chladničke majú.
Ako ukázala Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV), za rok vyhodia Slováci približne 100 kilogramov potravín na osobu. Najčastejšie plytvajú čerstvými potravinami, a to najmä ovocím, zeleninou, chlebom, salámami a syrmi. Hlavné argumenty na vyhodenie jedla sú, že začína páchnuť (82 percent) a už nevyzerá pekne (66 percent). Viac ako polovica opýtaných (56 percent) nechce dojesť jedlo, pretože je už pár dní otvorené.
Zdroj: TASR