Prečítajte si užitočné rady od odborníkov!
Pri potravinách je dôležité dbať na ich správne balenie a skladovanie, pripomína Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Jedným z najpopulárnejších obalov v domácnosti sú plastové nádoby. Neodporúčajú sa však napríklad polystyrénové obaly.
„Tie sú určené na jednorazové použitie. Riziko migrácie z týchto obalov do potravín je síce nízke, no jedlá v nich radšej nenechávajte dlhšie ako štyri hodiny a ani ich nepoužívajte opakovane,“ odporúča odborníčka Milada Syčová.
Na čas by mali ľudia prihliadať aj pri používaní alobalu. Je určený len na krátkodobé použitie, najviac na 4 hodiny, pričom kyslé a veľmi slané jedlá by sa doň nemali baliť vôbec. Syčová radí tiež nepoužívať opakovane tégliky a nádoby, v ktorých už raz boli (za)balené potraviny.
Okrem balenia sú pre uchovanie výživových hodnôt jedál dôležité aj čas a teplota. Zvyšky pečeného, vareného, duseného alebo vysmážaného mäsa v celku je možné pri teplote 0 až 4 stupne Celzia uchovávať najviac 24 hodín. Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, pri teplote 5 až 8 stupňov Celzia by sa mali zjesť najneskôr do 12-tich hodín.
Zeleninové, ovocné, strukovinové a rybacie šaláty vydržia pri teplote 0 až 4 stupne Celzia 12 hodín. Čas a teplota sú dôležité aj pri sladkostiach; krémové zákusky a šľahačka pri teplote do 4-och stupňov Celzia jeden deň.
Mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, utierkami a kuchynskými pomôckami, vyskytujú sa predovšetkým na doskách na krájanie a aj malý kontakt ich môže preniesť do jedla a viesť k ochoreniam spôsobeným konzumáciou kontaminovaných potravín.
Zdroj: TASR