Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Dnes je Medzinárodný deň detskej knihy! Čo ste si v detstve čítali vy?

Medzinárodný deň detskej knihy organizuje v roku 2019 Litva. Ako motto si vybrala výzvu „Knihy nám pomáhajú spomaliť tempo“.

Dnešok má jednak vzbudiť záujem o čítanie, jednak upriamiť pozornosť na tvorbu kníh pre deti a mládež. Medzinárodný deň detskej knihy pripadá vždy na 2. apríla a slávi sa v deň, keď sa narodil autor rozprávok, dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen (1805-1875).

Zvolené motto, „Knihy nám pomáhajú spomaliť tempo“, je reakciou na výroky typu: Ponáhľam sa, nemám čas, musím ešte to a to stihnúť… Život človeka a jeho detí sa dostáva do vyššieho tempa a práve čítanie kníh môže pomôcť toto životné tempo spomaliť, uviedla to litovská sekcia Medzinárodného združenia pre detskú knihu (IBBY).

IBBY udeľuje každé dva roky Cenu Hansa Christiana Andersena za významný prínos v tvorbe pre deti a mládež spisovateľovi (od roku 1956) a ilustrátorovi (od roku 1966). Ceny odovzdáva dánska kráľovná.

Hans Christian Andersen, ktorý pochádzal z chudobnej rodiny, získal možnosť hlbšieho vzdelania až v Kodani, kam prišiel v roku 1819. Po neúspešnom pokuse o hereckú dráhu začal písať poéziu a prózu – beletriu a cestopisy -, no známy je najmä tvorbou rozprávok. Napísal ich 156, témy čerpal z ľudových tradícií i bežného života.

V Bratislave na Hviezdoslavovom námestí odhalili 2. júna v roku 2006 Andersenovu sochu pri príležitosti 165-teho výročia jeho návštevy. Pamätník odliaty z bronzu ho zobrazuje spolu s jeho najznámejšími rozprávkovými postavami. Autorom sochárskeho diela je Tibor Bartfay. Socha stojí na mieste, kde sa Andersen v roku 1841 prechádzal.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.