… vaše zdravie sa vám poďakuje!
Znížiť zlý cholesterol je možné vďaka tukom rastlinného pôvodu. Najviac pomôže tuk z morských rýb. Napriek tomu, že ich konzumácia v posledných rokoch na Slovensku stúpla, na pokrytie dennej dávky omega-3 mastných kyselín to nestačí.
Preto je podľa odborníkov vhodné siahnuť aj po kvalitných výživových doplnkoch.
Tuky prítomné v živočíšnych produktoch obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny a cholesterol. Zvyšujú hladinu rizikového LDL cholesterolu v krvi, preto stúpa riziko ukladania sklerotických plátov na stenu ciev. Tým sa zníži ich pružnosť a priechodnosť. To urýchľuje vznik a vývoj obezity, aterosklerózy, hypertenzie, cukrovky či onko chorôb.
Tuky rastlinného pôvodu, hlavne tuk z morských rýb, obsahujú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré spomínané procesy brzdia.
Z morských rýb sa odporúča najmä losos, makrela alebo sardinky. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre dobré zdravie nevyhnutné.
Zdroj: TASR