Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prechádzame na letný čas: Víkend bude o hodinu kratší!

Na území Slovenska začne od nedele 31. marca 2019 platiť stredoeurópsky letný čas. Ručičky hodiniek si bude treba posunúť z druhej hodiny stredoeurópskeho času (SEČ) na tretiu hodinu stredoeurópskeho letného času (SELČ). Znamená to, že si pospíme o hodinu menej.

Stredoeurópsky letný čas bude trvať od 31. marca do 27. októbra 2019. Letný čas platí vo všetkých štátoch Európy okrem Islandu, Bieloruska, Ruskej federácie, častí Grónska a nórskych ostrovov Jan Mayen a Špicbergy.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok 26. marca na zasadnutí v Štrasburgu podporili ukončenie striedania SELČ a SEČ od roku 2021. Občania členských štátov Európskej únie (EÚ), ktoré sa rozhodnú pre SELČ, by si mali poslednýkrát posunúť ručičky hodiniek v poslednú marcovú nedeľu v roku 2021.

V krajinách EÚ, v ktorých sa rozhodnú ponechať štandardný SEČ, by si mali naposledy prestavovať hodinky v poslednú októbrovú nedeľu 2021.

Podľa prieskumov si už zmenu času nepraje až 84 percent Európanov. Členské štáty EÚ sú podľa návrhu EK povinné najneskôr do apríla 2019 oznámiť, či chcú zaviesť trvalo letný alebo stredoeurópsky čas.

Na Slovensku rieši túto otázku Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

Na území dnešnej SR zaviedli striedanie letného a stredoeurópskeho času prvýkrát počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňuje každý rok, pričom do roku 1995 trval na území Slovenska šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami EP a Rady EÚ, trvá SELČ sedem mesiacov.

Zmena času pôsobí na ľudí individuálne. Odporcovia posunu hodinových ručičiek tvrdia, že striedanie letného a stredoeurópskeho času vyvoláva u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Zmenu biorytmu cítia údajne aj domáce zvieratá. Podľa psychológov možno tieto problémy zvládnuť už v priebehu niekoľkých dní vhodne zvoleným relaxom a odpočinkom.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.