Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Jarná únava? Nie je vymyslená, trpeli ňou aj naši predkovia!

Prekonať jarnú únavu pomôže zvýšený príjem vitamínov, polhodinová prechádzka denne, pravidelný pitný režim aj dostatok spánku. Lepšie ju zvládneme bez alkoholu a cigariet. Nášmu organizmu dobre padne, keď nebudeme v strese. Odporúčajú to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Jarnou únavou trpeli podľa odborníkov aj naši predkovia. Tí ju pociťovali kvôli nedostatku slnečného svetla a zníženému požívaniu ovocia a zeleniny ako úbytok energie, malátnosť či negatívne psychické naladenie.

Na dostatok pohybu treba myslieť už v práci. „Ak máte sedavé zamestnanie, robievajte si pravidelné prestávky a zacvičte si. Otvorte okno, poprechádzajte sa a ponaťahujte si chrbát, ruky i nohy. Na uvoľnenie pomáhajú i dýchacie cvičenia, počas dňa urobte vo vzpriamenom sede tri, štyri razy sériu hlbokých nádychov a výdychov, pri každom nádychu a výdychu rátajte do päť,“ odporúča odborníčka Jana Hamade.

Pred príchodom jarných dní je veľmi dôležité zvýšiť príjem čerstvého ovocia a zeleniny. Netreba zabúdať ani na pravidelné pitie čistej vody, ktorú možno striedať s nesladenými čajmi či šťavami. Z vitamínov je podľa ÚVZ SR najdôležitejší prísun vitamínu C.

Pomôže aj vhodná relaxačná metóda, napríklad joga či autogénny tréning a venovanie sa nejakej záľube.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.