Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Európa má prvú podmorskú reštauráciu: Za jedno menu zaplatíme 380 eur!

Prvú európsku reštauráciu pod hladinou mora otvorili na juhu Nórska. Reštaurácia vyzerá ako obrovská betónová trubica čiastočne ponorená do Severného mora a nesie názov Under, čo v angličtine znamená „pod“ a v nórčine zároveň „zázrak“.
Prevádzku navrhla domáca architektonická spoločnosť Snöhetta, ktorá vytvorila aj dizajn budovy opery v Osle, pamätníka obetiam 11. septembra v New Yorku či budovy knižnice v egyptskej Alexandrii.
Z hornej časti reštaurácie sa schodiskom zostupuje osem metrov do jedálenského priestoru, kam sa zmestí približne 40 hostí. Priestor je obklopený gigantickou sklenenou stenou, ktorá poskytuje pohľad do vôd mora a na navôkol plávajúce ryby. Podľa architektov zo Snöhetty je stavba odolná aj voči najnepriaznivejším poveternostným podmienkam.
Reštaurácia je navrhnutá tak, že stena produkuje iba minimálne odrazy, čo vnútorný priestor napĺňa počas dňa prirodzeným svetlom filtrovaným zelenkavou farbou morskej vody.
Under otvorili zatiaľ iba pre úzky okruh priateľov a rodinných príslušníkov majiteľov reštaurácie, pričom prví platiaci hostia sem budú môcť zavítať od začiatku apríla. Prevádzka eviduje už viac ako 7-tisíc rezervácií. Plné menu pozostávajúce z miestnych darov mora vrátane nápojov môže stáť do 3700 nórskych korún (380 eur) na osobu.

Na svete existuje iba niekoľko podmorských reštaurácií, a to najmä v tropických oblastiach, ako sú Maldivy.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.