Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Český slavík je späť a s ním aj VEĽKÉ prekvapenie!

Kto si odniesol hudobné ocenenie tentokrát?

Populárna hudobná anketa Český slavík sa po štyroch rokoch prestávky u našich západných susedov opäť vrátila na scénu. Galavečer v pražskom Hudobnom divadle Karlín 19. novembra dal odpoveď fanúšikom hudby na viaceré otázky, predovšetkým kto bude nástupcom Karla Gotta a či Lucie Bílá a skupina Kabát si opäť preberú vynovené sošky zlatého slávika.

V hlavných kategóriách speváčky, speváci aj skupiny kraľujú nové mená. Veľké prekvapenie prišlo hneď v prvej kategórii speváčka roka. Po jedenástich rokoch si zlatého slávika prevzala Ewa Farna, ktorá čaká druhé bábätko. Získala 42.324 hlasov, objavom bola už v roku 2006, po ôsmich bronzových a jednom striebornom slávikovi je to jej prvé zlato.

Lucie Bílá na striebornej pozícii získala o 1013 hlasov menej. Do zbierky 20 zlatých slávikov, 12 absolútnych slávikov, všetky české, jej pribudol prvý strieborný. Po odchode Karla Gotta do muzikantského neba je tak na súčasnej scéne speváčkou s najväčším počtom zlatých slávikov.

Bronzového slávika získala herečka a speváčka Eva Burešová. Aj to bolo prekvapením, keď v predchádzajúcom ročníku skončila na 72. mieste. Burešová je známa viac z muzikálových pódií, z televíznych seriálov Modrý kód a Slunečná aj ako porotkyňa televíznej súťaže Tvoja tvár má známy hlas.

Kategóriu spevákov sprevádzala jediná a veľká otázka, kto obsadí zlaté kreslo po Karlovi Gottovi, ktorého rekordných 42 zlatých slávikov, 22 československých a 20 českých už zrejme nik neprekoná.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Zlato získal prvýkrát spevák a skladateľ Marek Ztracený s počtom 48.048 hlasov, v predchádzajúcom ročníku skončil na 13. mieste, v roku 2008 bol objavom roka. Marek sa na pódium karlínskeho divadla vrátil ešte raz, aby si prevzal aj cenu absolútny slávik za najvyšší počet získaných hlasov.

Aj druhé miesto u spevákov je prekvapením, získal ho pesničkár a textár Pokáč. V predchádzajúcom ročníku bol na 112. mieste. Prešli už však štyri roky a pražský chlapec vydal tri albumy, ktoré mu výrazne prispeli k popularite.

Tretí bol líder skupiny Kryštof Richard Krajčo. Cena ho potešila, aj keď on samotný sa cíti byť hlavne spevákom vo svojej kapele.

Po starom to neostalo ani v kategórii skupiny, na prvých dvoch miestach sú dve moravské kapely. Prekvapením bola výhra skupiny Mirai, ktorá dostala 34.857 hlasov, pritom v nomináciách boli viaceré známe a úspešné skupiny

Na druhej pozícii skončil Kryštof (29.783 hlasov). K úspechu im prispel aj nový album Halywůd, ktorý vydali v októbri.

Skupine Kabát patrí tretie miesto, dostala iba o 600 hlasov menej ako druhý Kryštof.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.