Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

JANUÁR je mesiacom tých najväčších HITOV!

Január praje veľkým spevákom! Zo zimného spánku sa vtedy prebúdzajú tie najväčšie hviezdy ako John Lennon, Elvis Presley či Cliff Richard.

Elvis Presley kraľoval v singlových hitparádach na oboch brehoch veľkej mláky v prvých dňoch januára 1961. Anglický rebríček viedol s piesňou It’s Now Or Never. Bola to tridsiata tretia Elvisova pieseň v anglickej hitparáde. It’s Now Or Never je adaptácia starej talianskej piesne O sole mio z roku 1899. V Spojených štátoch bol kráľ rokenrolu prvý s piesňou Are You Lonesome Tonight. Bola to jeho 37. pieseň v domácej hitparáde a pätnásta na prvom mieste. Originálnu verziu naspievala v roku 1927 speváčka Vaughn Deleath.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

O desať rokov neskôr, v januári 1971 viedol rebríček Albiónu Clive Dunn so skladbou Grandad. Tento anglický herec, komik aj spevák si zahral hlavnú úlohu domovníka Charlieho Quicka v detskom seriáli Grandad, z ktorého je aj táto pieseň. V Spojených štátoch bol prvý exbeatle George Harrison s piesňou My Sweet Lord. Tá mu priniesla úspech aj problém zároveň. Producent Bright Tunes obvinil Harrisona, že jeho skladba je kópiou piesne He’s So Fine americkej skupiny Chiffons z roku 1963. Spor sa ťahal takmer päť rokov a súd rozhodol nakoniec v prospech žalobcu s tým, že Harrison zrejme adaptoval pesničku podvedome.

Prvé dni januára 1981 viedol hitparády na oboch stranách Atlantiku John Lennon s piesňou (Just Like) Starting Over. Na sólovej dráhe vydal John osem štúdiových albumov, ôsmy bol Double Fantasy z novembra 1980, na ktorom bola práve táto pieseň. V tých dňoch ešte vo svete rezonovala správa o tom, že necelý mesiac predtým ho 8. decembra 1980 v New Yorku zastrelil Mark Chapman.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Anglický spevák a skladateľ Cliff Richard viedol 2. januára 1991 rebríček Albiónu so skladbou Savior’s Day. Obdivuhodná je spevácka dráha tohto interpreta, jej výsledkom je viac ako 110 skladieb v anglickej hitparáde, z toho 69 sa dostalo do prvej desiatky a 12 až na prvé miesto. Tou dvanástou bola práve Savior’s Day. Americký rebríček viedla v ten istý deň Madonna so skladbou Justify My Love. Text si napísala sama, hudbu jej zložil Lenny Kravitz. Vyšla na kompilácii The Immaculate Collection. V americkej hitparáde mala popová kráľovná doposiaľ 48 skladieb, z nich dvanásť na prvom mieste, v anglickej 66 skladieb, 13 z nich na prvom mieste.

Zdroj: teraz.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.