Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Frida z legendárnej švédskej kapely ABBA našla svojho otca vďaka časopisu BRAVO!

Princezná Anni-Frid Synni Lyngstad, jedna z dvojice speváčok legendárnej švédskej skupiny ABBA, oslávila 15. novembra 75 rokov!

Anni-Frid Lyngstad sa narodila v roku 1945 v nórskej obci Bjorkase pri Narviku. Jej otcom bol nemecký vojak Alfred Haase, do ktorého sa jej matka Synni Lyngstad v závere vojny zaľúbila. V protinemeckej atmosfére ich spoločnosť odsúdila a po narodení Anni-Frid sa stali vydedencami vo vlastnej obci. Matka jej zomrela, keď mala dva roky, so starou mamou sa presťahovali do švédskeho Eskilstunu, kde babička pracovala v textilnej továrni. Práve babička si veľmi skoro všimla jej spevácky talent a podporovala ju.

Anni-Frid mala trinásť, keď začala spievať so swingovým bandom Evalda Eka na tanečných zábavách, potom s bigbandom Bengta Sandlunda. V sedemnástich si založila svoju prvú skupinu Anni-Frid Four a o dva roky neskôr sa vydala za muzikanta z kapely Ragnara Fredrikssona. Majú spolu dve deti, syna Hansa a dcéru Ann Lise-Lotte. V roku 1970 sa rozviedli, deti ostali pri otcovi, Fridu zaviedla spevácka dráha do Štokholmu.

Pri nahrávaní jednej rozhlasovej šou sa stretla s Bennym Anderssonom. Druhou dvojicou boli Björn Ulvaeus a Agnetha Faltskog. Keď Björn a Benny vydali album Lycka, dievčatá im naspievali sprievodné vokály. Začali vystupovať spoločne, prvý koncert pod názvom Björn, Benny, Agnetha & Frida mali v reštaurácii v Göteborgu.

Prvým singlom ich vzájomnej spolupráce bola v júni 1972 skladba People Need Love. Vo februári 1973 už pod názvom ABBA vypustili do sveta singel Ring Ring a mesiac neskôr aj rovnomenný debutový album. V anglickom Brightone vyhrali 6. apríla 1974 v poradí 19. ročník súťaže Eurovision Song Contest so skladbou Waterloo. Víťazstvo im otvorilo cestu k svetovému úspechu.

V rokoch 1974 až 1982 patrila ABBA k svetovej špičke populárnej hudby. Oficiálne vyšlo skupine 15 albumov a kompilácií, 14 z nich bodovalo v anglickom rebríčku, 9 z nich na prvom mieste. Do anglickej hitparády sa dostalo až 26 skladieb, z nich deväť obsadilo prvé miesto. Najúspešnejšou z nich bola Dancing Queen v auguste 1976. Predali viac ako 380 miliónov nosičov.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

V októbri 1978 sa Frida a Benny Anderson vzali, no rozviedli sa už vo februári 1981. Slávna éra švédskej štvorice sa potom skončila na začiatku roka 1983, aj keď oficiálne sa vlastne skupina nerozišla. Posledným bolo jej vystúpenie 11. decembra 1982 v televíznej zábavnej show stanice BBC The Late, Late Breakfast Show.

V roku 2010 uviedli skupinu ABBA do Rock and rollovej siene slávy. Urobili to Barry a Robin Gibbovci z nemenej legendárnej kapely Bee Gees. SLávny príbeh a osudy členov skupiny publikoval Andrew Oldham v knihe ABBA The Name Of The Game.

Po rozchode skupiny a rozvode manželstva pokračovala Frida sólo. Skladby nahrávala po anglicky aj švédsky. Vďaka svetovému úspechu skupiny sa stretla so svojím otcom. Keď známy nemecký hudobný týždenník Bravo zverejnil jej životný príbeh, istá nemecká tínedžerka spoznala v príbehu svojho strýka. Otec Alfred, o ktorom si Anni-Frid myslela, že zomrel vo vojne, ju kontaktoval a v septembri 1987 sa stretli v Štokholme.

V auguste 1992 sa vydala tretíkrát, vyvoleným bol nemecký princ Heinrich Ruzzo Prinz Reuß von Plauen. Heinrich zomrel v októbri 1999 na rakovinu. V súčasnosti žije Anni-Frid Synni Lyngstad vo Švajčiarsku, užíva si titul princezná Reuß z Plauenu, jej partnerom je od roku 2008 vikomt William Henry Smith.

Zdroj: (teraz.sk/magazin; YouTube.com)

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.