Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Maratón legendárnej rozprávky v Nemecku: Popolušku odvysielajú najmenej 19-krát!

Vianočné sviatky sa nielen u nás, ale napríklad aj v Nemecku nezaobídu bez pozerania legendárnych rozprávok. Bezpochyby medzi ne patrí aj „Popoluška“. Film Tri oriešky Popolušku, ktorý vznikol v československej a východonemeckej koprodukcii ešte v roku 1973, sa nemecké televízie chystajú odvysielať najmenej 19-krát! Toto číslo však vôbec nemusí byť definitívne.

Nemecké noviny a webové portály už zverejnili prehľad vysielacích časov aj staníc, kedy a kde si bude možné počas sviatkov kultovú rozprávku pozrieť. Prvýkrát ju odvysiela verejnoprávny kanál ARD v nedeľu 29-teho novembra. Poslednýkrát v stredu 6-teho januára 2021 bavorská televízia BR.

Na Štedrý deň (24.12) ju do svojho programu zaradilo až 6 nemeckých televízií.

Režisér Václav Vorlíček natočil rozprávku aj na vodnom hrade Švihov na Klatovsku a na zámku Moritzburg v blízkosti Drážďan. Hlavné úlohy zveril dvojici Libuše Šafránková a Pavel Trávniček, ktorá si získala „vianočné srdcia“ niekoľkých nemeckých generácií. Nemci sú známi tým, že sa neutíchajúco zaujímajú nielen o „Popolušku“ ako film, ale aj o novinky zo života jej hercov. Tamojšie médiá si nenechali utiecť ani nedávne životné jubileum „Princa“ Trávnička, ktorý na konci októbra (26.10) oslávil okrúhlych 70 rokov.

Možno vás bude zaujímať:

  • Film mal premiéru 1.11.1973.
  • Princ (Pavel Trávniček) sa na začiatku natáčania bál svojho koňa. Popoluška (Libuše Šafránková), ktorá vyrastala na dedine, mala s jazdením bohaté skúsenosti.
  • Princov hlas bol predabovaný, pretože sa filmárom nepáčil jeho silný brnenský prízvuk.
  • V rozprávke neprišlo o život ani jedno zviera.
  • Pôvodne sa mala rozprávka odohrávať v letnom období. Scenár sa na poslednú chvíľu zmenil a Popoluške už nestihli prešiť garderóbu. V záverečnej scéne preto mrzla v tenučkých šatách. Vonku bolo mínus 21 stupňov.
  • Herečka Dana Hlaváčová prijala úlohu zlej Dory aj napriek tomu, že v scenári bolo napísané, že je škaredá.
  • Princ a Popoluška sa v rozprávke ani raz nepobozkali.

Zdroj: ČTK; YouTube

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.