Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Najsledovanejšie video na YouTube? Pesnička pre deti!

A s veľkou pravdepodobnosťou ju veľmi dobre poznáte.

Juhokórejská detská piesnička s názvom Baby Shark Dance sa stala najsledovanejším videom na internetovom servere YouTube.

V pondelok (2.11) dosiahla 7,39 miliardy zhliadnutí.

Chytľavá a monotónna skladba s dĺžkou iba niečo vyše dvoch minút prekonala doterajší rekord piesne Despacido od portorického hudobníka Luisa Fonsiho, ktorá na YouTube aktuálne „zaostáva“ o približne dva milióny zhliadnutí.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Po anglicky spievaná Baby Shark Dance, sprevádzaná farebným videoklipom, bola na server nahraná v júni 2016. Ide vlastne o remix americkej táborákovej skladby, ktorý vytvorila produkčná vzdelávacia spoločnosť Pinkfong so sídlom v Soule.

Úspešná aj v iných svetových hudobných rebríčkoch; v januári 2019 obsadila 32. miesto v americkom Billboard Hot 100.

Americké mesto West Palm Beach ju napríklad využilo na odradenie bezdomovcov od zhromažďovania sa na verejných miestach.

Hoci je skladba chránená autorským právom, spoločnosť Pinkfong vlani zažaloval skladateľ piesní pre deti Jonathan Wright, ktorý v roku 2011 skomponoval podobnú melódiu. Výsledok súdneho procesu zatiaľ nie je známy.

V prvej desiatke videí s najvyššou sledovanosťou na YouTube figuruje ďalšia juhokórejská pieseň. Je to dancepopová skladba Gangnam Style od speváka PSY. Megahit si držal prvenstvo viac než tri roky; aktuálne má už takmer 4 miliardy zhliadnutí.

Zdroj: TASR; YouTube.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.